Syiah Iraq Suka Syiah Malaysia Lagu Mana

Syiah Iraq suka, syiah di Malaysia lagu mana? terutamanya kepada segelintir Pas yang berfahaman Syiah tu.. Iraq bersedia untuk menghalalkan perkahwinan zaman kanak-kanak. Owhh..mana mungkin akal depa semua ini boleh memikirkan perkara sebegini? kanak-kanak bawah berusia sembilan tahun boleh berkahwin secara sah dan isteri terpaksa akur dengan permintaan seksual dibawah undang-undang baru dibentangkan diterangkan oleh para pengkritik sebagai masalah hak asasi wanita.

Syiah Iraq Suka Syiah Malaysia Lagu Mana
Kanak-kanak Iraq boleh berkahwins secara sah sebelum umur sembilan dibawah undan-undang menyapu dibentangkan pada hari Selasa yang memperkenalkan sekatan agama baru pada hak-hak wanita. Kerana hampir tindakkan terakhir sebelum pilihanraya  pada akhir bulan ini, Parlimen Iraq kelihatan mungkin lulus peraturan baru perkahwinan untuk masyarakat Syiah majoriti dengan draf undang-undang dikritik oleh aktivis  hak asasi manusia sebagai "inquality sisi undang-undang".

Undang-undang yang telah diluluskan oleh parti pemerintah dalam usaha untuk menarik sokongan Syiah umat Islam di 30 April undi. Undang-undang Iraq semasa menetapkan umur undang-undang untuk berkahwin pada 18 tanpa kelulusan ibu-bapa dan kanak-kanak perempuan menyatakan semuda 15 boleh berkahwin hanya dengan kebenaran penjaga itu. Ia tidak membenarkan lagi peruntukan khas mengikut mazhab.

Tetapi undang-undang, yang dikenali sebagai undang-undang  yang Jaafari, memperkenalkan kaedah-kaedah yang hampir sama dengan orang-orang jiran Iran, teokrasi Islam Syiah yang dikuasi.Syiah Iraq suka Syiah di Malaysia lagu mana?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen yang berfakta disertakan link adalah digalakkan, komen berunsur lucah dan makian tidak dibenarkan dan komen tersebut tidak akan diterbitkan dan dipadam

by
mnorkembalak

Rakan Blog K.B.E

FB