55expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass='>

Klik to Cala Huala

Klik to Cala Huala
Klik to Cala Huala

Al Qaida mengumumkan Saif al-Adel Sebagai Pemimpin

Liputan6.com, Washington: Mantan ahli strategi Al Qaida dan pemimpin senior militernya, Saif al-Adel dipilih sebagai pemimpin tertinggi sementara Al Qaida. imfomarsi ini disiarkan CNN, Selasa (17/5), melaporkan keterangan mantan gerilyawan Libia Norman Benotman yang telah menolak ideologi Al-Qaida.


Infomarsi itu disahkan surat khabar Pakistan The News yang melapor sumber-sumber tanpa nama di artikel yang ditulis dari Rawalpindi, sebuah kota tempat markas besar militia Pakistan dekat Islamabad. Saif al-Adel dikenali juga sebagai Muhammad Ibrahim Makkawi. Saif yang merupakan mantan pasukan khusus di militier Mesir itu dikenali sebagai pemimpin Al-Qaida selain tokoh lain yang juga berasal dari Mesir  Ayman az-Zawahari.


Menurut Benotman, pengumaman sebagai pemimpin sementara itu mungkin menjadi cara bagi Al-Qaida untuk mengukur reaksi dunia luar, di luar wilayah suci umat Islam di Jazirah Arab. (ANT/Vn)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen yang berfakta disertakan link adalah digalakkan, komen berunsur lucah dan makian tidak dibenarkan dan komen tersebut tidak akan diterbitkan dan dipadam

by
mnorkembalak

Rakan Blog K.B.E