Gelaran "Anak Babi" Perbuatan Orang Yang Tidak Bereplajaran

KUALA LUMPUR, 9 Mei - Bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Prof Datuk Muhammad Yusoff Hussein berkata tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggelar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai "pandikutti" atau anak babi adalah tindakan orang tidak berpelajaran.


Tegasnya Islam melarang sama sekali perbuatan menggelar seseorang dengan panggilan yang mengaibkan apatah lagi ia membabitkan seorang pemimpin negara. Jelas beliau selaku seorang yang dianggap berwibawa dan berpengetahuan luas dalam agama, Anwar sepatutnya tahu Islam melarang keras menggelar seseorang itu dengan panggilan yang tidak baik kerana ianya adalah satu penghinaan dan menjatuhkan maruah.


"Sekiranya Anwar berkata demikian dikhalayak ramai, maka ianya adalah tidak wajar sama sekali. Sekiranya seseorang pemimpin itu melakukan kesalahan, kita boleh tegur tetapi tidak boleh sama sekali maki hamun. "Anwar telah mencerca dan menjatuhkan maruah seorang pemimpin negara. Sikapnya ini tidak melambangkan bahawa dia adalah seorang yang rasional." katanya kepada UMNO-Oline disini.


Beliau berkata demikian sebagai mengulas tindakan Anwar Ibrahim dalam sesi ceramahnya dihadapan penyokong Hindu di Dewan Hamzah, Klang baru-baru ini yang menggelar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai "pandikutti" atau anak babi. 


Bekas Mufti Wilayah Persekutuan itu seterusnya berkata Anwar yang kononnya berpengetahuan luas dalam agama Islam seharusnya sedar bagaimana akhlak didalam agama Islam.


"Jangan kerana emosi dan kuasa, ia sanggup menjatukan maruah orang dan mengenepikan akhlak dalam agama Islam. Ini bukan kali pertama Anwar bersikap sebegini dan Anwar patut berhenti berkelakuan seperti seorang yang tidak berpelajaran.


"Sepatutnya, Anwar menunjukkan tingkah laku yang baik yang mencerminkan keperibadian agama Islam sehingga boleh diikuti oleh rakan politiknya yang bukan berugama Islam, bukannya menunjukkan contoh yang tidak baik sehingga bangsa lain memandang serong terhadap Islam dan juga Perdana Menteri," jelasnya. MediaUMNO


Pssstt...saya tak hairanlah setakat Anwar maki orang, malah sikapnya yang lebih buruk dari itu telah kita ketahui iaitu kaki jubur dan malanggan pelacur...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen yang berfakta disertakan link adalah digalakkan, komen berunsur lucah dan makian tidak dibenarkan dan komen tersebut tidak akan diterbitkan dan dipadam

by
mnorkembalak

Rakan Blog KBE

FB

Catatan Popular